220 Χρόνια Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης: Η συνεισφορά της στην εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού

Το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηε εκδήλωση της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος. Την εκδήλωσή μας, που διοργανώθηκε σε συνεργασία από την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και την Ελληνική Πρεσβεία στην Αυστρία, τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Γεώργιος Κώτσηρας, που απεύθυνε χαιρετισμό. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Υποδιευθυντής της Σχολής, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Χορωδία της Μητροπόλεως Αυστρίας υπό τη διεύθυνση της κ. Ξανθής Τοκμακίδου Trifunovic.

Ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του μίλησε διεξοδικά για την ιστορία της Εθνικής Σχολής και την προσφορά της στο πέρασμα του χρόνου. Αναφέρθηκε στους σοφούς διδασκάλους της που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην μετεπαναστατική Ελλάδα και κατέληξε στη συγκρότηση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας σε Graz και Salzburg ως παραρτήματα αυτού του σπουδαίου ιδρύματος του Ελληνισμού με ενέργειες της Μητροπόλεως Αυστρίας.

«Η ελληνική γλώσσα είναι δομικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Υφυπουργός, για να συνεχίσει, «η ενίσχυση της ελληνομάθειας συνιστά βασική μας επιδίωξη και εντάσσεται στους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό». Τέλος, συνεχάρη τον Σεβασμιότατο για τις ενέργειές του, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και των Παραρτημάτων της σε Graz και Salzburg και εγγυώνται τη συνέχιση της μακραίωνης λειτουργίας της Σχολής.